Sensorische informatieverwerking (SI)
Sensorische Informatieverwerking (SI) is het proces van waarnemen van zintuiglijke informatie vanuit onszelf en onze omgeving, om deze informatie vervolgens te kunnen om te zetten in bewegen, handelen en/of gedrag.
Iedereen verwerkt sensorische informatie op zijn eigen unieke manier. Als de reacties van iemand op prikkels vanuit de omgeving of vanuit zijn eigen lichaam anders verlopen kunnen deze storend zijn en het functioneren en het dagelijks leven belemmeren. Dan spreken we van problemen in de sensorische informatieverwerking.
Alle zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven, voelen, bewegen, evenwicht) voorzien ons van informatie over ons eigen lichaam en de wereld om ons heen. De hersenen verwerken de informatie die via de zintuigen binnenkomt en verbinden de informatie met elkaar. Dit maakt het mogelijk om op een adequate manier op onze omgeving te reageren. Gebeurt dit niet, dan is er sprake van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem. Prikkels komen sterker of juist minder sterk binnen.
Het gevolg is dat het kind of de volwassenen, de informatie uit de omgeving rommelig waarneemt en anders reageert op de omgeving. Personen met sensorische informatieverwerkingsproblemen hebben dus, simpel gezegd, zintuigen die niet goed samenwerken. Dat kan invloed hebben op de motoriek, maar ook op het gedrag en de concentratie.
Om een beeld te krijgen van de sensorische informatieverwerking kan een onderzoek gedaan worden welke sensorische aspecten een rol kunnen spelen bij de problemen van het kind of de jongeren ervaart.