doelgroep & werkwijze
Spel is de taal van het kind
Ieder kind is uniek, zo ook het spelgedrag.
Op de manier waarop een kind speelt, kan Ilse inzicht krijgen in de ontwikkelingsfase van het kind, de sensorische informatieverwerking, hoe een kind emoties en gedachten uitdrukt, de sociale interactie en het probleemoplossend vermogen.
Spel wordt vaak gezien als de basis voor groei en ontwikkeling.
Spel is niet alleen een manier om plezier te beleven.
Spel vormt de basis (wortels) voor belangrijke ontwikkelingsprocessen. Het ondersteunt de ontwikkeling op meerdere niveaus (stam) en biedt leer- en groeimogelijkheden voor de ontwikkeling (takken).
Zowel voor kinderen als volwassenen speelt spel een cruciale rol in het bevorderen van welzijn, creativiteit en sociale interactie.
Begin fase
Na het kennismakingsgesprek met ouders wordt met het kind de basis gelegd voor veilige vertrouwde omgeving en relatie waarbij het kind zich comfortabel, gezien en gehoord voelt.
Het kind wordt aangemoedigd de spelkamer te verkennen en het beschikbare materiaal te onderzoeken.
Spelgedrag, speelpatronen en de emotionele reactie van het kind worden geobserveerd om inzicht te krijgen in de belevingswereld van het kind.
Middenfase
In deze fase wordt een behandelplan opgesteld en besproken met ouders. Er worden afspraken gemaakt.
Het kind krijgt de ruimte om zijn innerlijke wereld te uiten.
Belangrijke thema's komen naar voren, worden verder onderzocht, er worden spelinterventies gedaan die het kind ondersteunen bij het proces.
De kracht van spel staat hierbij centraal.
Eindfase
In de eind fase werken we toe naar een afgeronding.
De vooruitgang wordt besproken.
De omgeving van het kind krijgt handvatten om het kind te helpen geleerde vaardigheden te integreren in het dagelijkse leven.
Nieuwe vaardigheden en gedragingen worden verder versterkt door middel van herhaling en door het kind bewust te maken van successen die we tijdens de laatste spelsessie met elkaar zullen vieren.